گزارش اختصاصی / مرگ بیصدای کارگران!
به همت خانه کارگر ، انجمن صنفی کارگران ، مجمع نمایندگان ، کانون بازنشستگان تامین اجتماعی مازندران ، آیین یادبود کارگران معدن زغالسنگ طبس در سالن آمفیتئاتر شهرداری قائمشهر برگزار شد.
به گزارش تکرار ؛ دبیر اجرایی خانه کارگر مازندران در آغاز این مراسم از عشق امام خمینی (ره) به مقام کارگر و تقسیم عادلانه ثروت در کشور گفت و افزود: چرا کسانی که به قدرت میرسند ، قول و قرارها و شعارهای خود را در رابطه با جامعه کارگری فراموش میکنند؟!
نصراله دریابیگی ضمن انتقاد از حادثه تاسفبار معدن در طبس ، بانیان این حادثه را مستوجب پیگیری و اجرای قانون دانست و اظهار داشت: در کشور ما جنگ بین فقر و غنا به دلیل اجرای غلط طرح خصوصیسازی است. در قانون اساسی برای تمام مشکلات کارگران قانون دیده شده اما اجرا نمیشود.
در سال گذشته بیش از یک میلیون و 400 هزار نفر کارگر به دلیل حوادث کار جان خود را از دست داده اند که 40 درصد آنها کارگران ساختمانی بودند. این نشان میدهد که وزارت کار وظیفه خود را به درستی انجام نداده. همینطور تامین اجتماعی ، وزارت صنعت و معدن و تجارت ، وزارت بهداشت و بقیه به تعهدات خود عمل نکردهاند.
کارگران ما برای 10 میلیون تومان کار میکنند در حالیکه سبد معیشت خانوار در کشور بیش از 20 میلیون تومان برآورد شده است!
به گزارش تکرار ؛ دریابیگی در ادامه یادآور شد: سال گذشته مبحث ایمنی را از پیمانکاران گرفتند و گفتند که میخواهیم برای شما اشتغال ایجاد کنیم.
اشتغالی که در آن عدالت نباشد و قانون اجرا نشود به چه درد میخورد؟! رهبری گفتند: شما هی نگویید توسعه!
توسعه بدون عدالت فایدهای ندارد.
این مشکل فقط در معادن وجود ندارد تمام ارگانهای دولتی و غیر دولتی از کارگران در قالب شرکتهای خدماتی سوءاستفاده میکنند.
کارگران معدن طبس هم از شرکتهای خدماتی حقوق میگرفتند. کارگران ما بیش از 30 سال کار میکنند اما موقع دادن سنوات که میشود تامین اجتماعی میگوید: فقط 20 سال بیمه برای شما رد شده است!
دریابیگی تاکید کرد: کارگران ما دچار مرگ بیصدا شدهاند!
کارگران ما برای خرید برنج روزانه خود باید وام بگیرند و مادران برای خرید لوازمالتحریر دانشاموزانشان پیش ما میآیند و گردن کج میکنند.
هر کسی هم ادعای حمایت از کارگران میکند فقط برای تثبیت جایگاه خودش است. این مراسم برای اینست که یادآوری کنیم دولتمردان نوکر کارگران هستند و باید مراقب باشند که دیگر چنین حوادثی روی ندهد.
چرا یک عده باید آنقدر بخورند که بترکند و بقیه به نان شبشان محتاج باشند؟! ما اجرای صحیح قانون کار را میخواهیم.
در پرداخت حقوق و دستمزد کارگران باید تورم و سبد معیشت در نظر گرفته شود. بازرسی مداوم از معادن ، مراکز کار ، کارخانجات و کارگران ساختمانی باید صورت پذیرد.
این تبعیض آشکار باید از بین برود چون قانون اساسی گفته است.
جلوی واگذاری بانک رفاه کارگران به بخش خصوصی باید گرفته شود تا بلایی که سر معادن و کارخانههای ما آمد سر بانک رفاه نیاید.
درمان رایگان حق کارگران است. کارگران برای یک زندگی حلال و آبرومندانه تلاش میکنند و بهترین سرمایه کشور ، همین نیروهای کارآمد است.
آموزش ، لازمه کار در معدن
به گزارش تکرار ؛ در ادامه یکی از فعالین عرصه صنعت و معدن ، کار در معدن را یکی از سختترین کارهای دنیا توصیف کرد و گفت: تا شما معدن را از نزدیک نبینید نمیتوانید تصور کنید که یک کارگر معدن ذغالسنگ با چه سختیهایی مواجه است.
کارگران این معادن ، گاهی در دالانهای تنگ و باریک به صورت درازکش کار میکنند!
سالار باوند سوادکوهی با تاکید بر اینکه در سی سال پیش اینهمه حوادث معدن وجود نداشت ، افزود: در گذشته کارگران معدن همه از نیروهای آموزش دیده انتخاب میشدند که میدانستند در زمان بحران چکار باید بکنند. در کنار معادن ذغالی کشور آموزشکدههای کوچکی بود که دیپلم و تکنسین معدن تربیت میکرد. اما امروز همه این آموزشگاهها تعطیل شدهاند و کارگران معادن از میان دیپلمههای معمولی و یا فارغالتحصیلان رشتههای دیگر انتخاب میشوند که هیچ آگاهی از حوادث معدن ندارند. به طور مثال 43 نفری که در معدن یورت جان خود را از دست دادند به این دلیل بود که یک کارگر ناآگاه ، دو خودرو را به دلیل روشن نشدن ، باتری به باتری میکند در حالیکه همه کلید پریزهای معدن ایمن و بدون تولید جرقه هستند. همین موضوع سبب انفجار در معدن میشود.
ما در گذشته هنرستان نساجی داشتیم و کارخانجات نساجی نیروهای خود را از میان آنها میگرفتند. آیا امروز البرز مرکزی سوادکوه از هنرستان معدن نیرو میگیرد؟ نه!
او ادامه داد: وقتی که جنازه کارگر معدن طبس را با چکمه دیدم تا آخر ماجرای پیانکار را فهمیدم. کارگر معدن نباید چکمه بپوشد بلکه باید پوتین مخصوص کار به پایش باشد. پیمانکار به طور فاحشی در این حادثه قصور کرده است. کارگران معدن طبس لباس ایمنی داشتند اما از آنها استفاده نکرده بودند چون در گذشته وقتی که لباسها را با درجه گاز کم پوشیده بودند ، کارفرما آنها را نفری 6 میلیون تومان جریمه کرده بود در حالیکه اگر لباسها را میپوشیدند ، امروز زنده بودند.
از طرفی یکی از تونلها منفجر شده بود و در تونل دیگر کارگران به دلیل خفگی فوت کردند. چطور میشود که صدای انفجار را نشنید و به کمک کارگران گیر افتاده در تونل دوم نرفت؟!
به گزارش تکرار ؛ سالار باوند تاکید کرد: کارگری که 600 متر زیر زمین کار میکند و 12 میلیون تومان حقوق میگیرد پر از استرس و اضطراب است. او دیگر بوی گاز را نمیشنود و خطرات احتمالی را نمیبیند!
قانون کار ، ضریب ایمنی و سلامت را برای کارگران معدن 20 سال در نظر گرفت ولی برای سختی کار آنها ضریبی در نظر نگرفت.
چرا باید حقوق یک کارگر خدماتی یا پشت میز نشین و یا هر شغل دیگری 20 درصد اضافه شود و حقوق کارگر معدن هم 20 درصد؟! در حالیکه همه مجموعههای کارگری باید جدا در نظر گرفته شوند.
متاسفانه امروز نظارتها بسیار ضعیف است و کارگران معدن نیازمند توجه ویژه قانون هستند.
قراردادهای حجمی یا برونسپاری
نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی هم بیمه نبودن را مشکل بسیاری از کارگران دانست و تصریح کرد:
بسیاری از کارگران معدن طبس بیمه نبودند و در میان آنها یک پسربچه 17 ساله بود که هنوز به سربازی نرفته بود.
به گزارش تکرار ؛ علی بابایی کارنامی با بیان اینکه مشکلات حوزه کار و کارگری بسیار زیاد است و به این سادگیها حل نمیشود ، افزود: ما تا آنجا که بتوانیم از کارگران حمایت میکنیم اما بعضا همکاری نهادهای بالادست خوب نیست.
به طور مثال ما سه سال هست که تلاش میکنیم طرح ساماندهی کارگران کشور را اجرا کنیم اما در مجمع تشخیص مصلحت نظام این طرح رد میشود! طرحی که در مجلس به طور دقیق بررسی و مصوب شد و رای قاطع آورد اما در مجمع مورد تایید قرار نگرفت.
متاسفانه قراردادهایی به نام حجمی و برونسپاری مرسوم شده است که آقایان خودشان هم نمیدانند چیست! من اگر میدانستم اینهمه مشکل وجود دارد اصلا نماینده نمیشدم!
آخر ما کدام را درست کنیم؟! همسانسازی را درست کنیم ، حقوق بازنشستهها را درست کنیم، حقوق معلمها را درست کنیم ، مطالبات کارگران ساختمانی را پیگری کنیم و یا رانندگان .
او در ادامه اظهار داشت: ما از رییس جمهور توقع داریم بر سر صحنهها و حوادث کار حضور پیدا کند و از نزدیک مشکلات کارگران معدن را ببیند. جلسات تخصصی در این زمینه باید تشکیل شود و وزرای مربوطه باید در این جلسات حضور پیدا کنند.
معدنی که 1700 نفر نیروی انسانی دارد و به بخش خصوصی واگذار شده است امروز به بهانه پول نداشتن حقوق کارگرانش را نمیدهد. کارخانجات ذوب آهن بیشتر از 5 هزار میلیارد تومان به معادن ذغالسنگ بدهکارند و صاحبان معادن را در تنگنای مالی قرار دادهاند و به همین دلیل نمیتوانند تجهیزاتشان را به روز کنند.
مشکل دیگر ما واردات بیرویه ذغالسنگ است در حالیکه ما در داخل کشور هم میتوانیم ذغالسنگ مورد نیاز کارخانجات را تامین کنیم.
در حاشیه این مراسم ؛ تریبون در اختیار دو نفر از کارگران معدن البرز مرکزی سوادکوه قرار گرفت. آقایان فتحی و دلاوری به نمایندگی از سایر کارگران و همکاران خود در معدن سوادکوه به بیان مشکلات جامعه کارگری و آسیبهای کار در معدن پرداختند.
تلاش برای حل مشکلات کارگران و بازنشستگان
عمران عباسی کالی نماینده مردم قائمشهر، سوادکوه، جویبار، سوادکوهشمالی و سیمرغ در مجلس شورای اسلامی گفت: تلاش می کنیم مشکلات کارگران و بازنشستگان کمتر شود.
وی در حاشیه این مراسم به خبرنگار تکرار گفت: کارگران و بازنشستگان قشر زحمتکش و مظلومی هستند که نباید دغدغه معیشتی و درمانی داشته باشند.
عباسی تصریج کرد: تلاش نمایندگان در مجلس بر این است تا مشکل نیروهای شرکتی و حجمی در دستگاههای اجرائی، برطرف و به امنیت شغلی برسند.
این نماینده عضو کمیسیون آموزش مجلس اظهار داشت: دولت باید در راستای قوانین موجود برای رفع مشکلات اقتصادی، آموزشی، درمانی و رفاهی کارگران و بازنشستگان بیش از گذشته تلاش نماید.
قائم شهر – مهتاب مظفری سوادکوهی