روستای کتیلته ، پایلوت تفکیک زباله از مبدا

دهیار روستای کتیلته از توابع بخش نارنجستان در شهرستان سوادکوه شمالی ، جمعیت این روستا را بیشتر از هزار نفر اعلام کرد و افزود: با کمک دولت چهاردهم تلاش می کنیم برنامه های حوزه پسماند را بهتر از قبل پیش ببریم.
«مصطفی ولینژاد کتی لته» به روزنامه ایران گفت: روستای کتیلته در مسیر جاده نظامی قائمشهر واقع شده که شهرستانهای سوادکوه شمالی و قائمشهر را به هم وصل میکند.
وی از اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا از سال 1397 در این روستا خبر داد و افزود: طبق نامهای که در سال 97 از استانداری مازندران دریافت کردیم ، این روستا به عنوان یک از روستاهای پایلوت اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا انتخاب شد. با اجرای اولیه این طرح در تکایا و مساجد و با همکاری بهورزان روستا ، طرح تفکیک زباله از مبدا ، رسما در کتیلته کلید خورد.
ولینژاد ادامه داد: در آن روزها روستای کتیلته روزانه حدود 1.5 تن زباله تولید می کرد. امروز که با شما صحبت می کنم با اقدامات انجام شده در روستا ، روزانه حدود 300 کیلوگرم زباله تولید می شود. خوشبختانه مردم و اهالی روستا در انجام اینکار بسیار به ما کمک میکنند و زبالههای خشک را از زبالههای تر جدا میکنند.
به منظور اطلاعرسانی بیشتر ، ما فیلمی از محل دپوی زباله در جنگل تهیه کردیم و برای اهالی روستا به نمایش گذاشتیم که با دیدن آن انگیزه مشارکت مردم بسیار بیشتر شد.
ولینژاد از گفتگو و طرح قرارداد با پیمانکار طرح تفکیک زباله از مبدا و اجرای طرح کمپوست زباله خبر داد و تصریح کرد: پیمانکار از ما تقاضای زمین کرده بود که به دلیل جنگلی بودن زمینهای اطراف روستا ، امکان اجرای این طرح در اراضی جنگلی روستا وجود نداشت. اما اگر زمین مورد نظر فراهم شود ما هیچ مشکلی برای اجرای طرح نداریم.
وی ادامه داد: با اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا ، زبالههای تر و خشک جدا میشود. زبالههای خشک ، تفکیک و به خریداران ضایعات فروخته میشود و زبالههای تر نیز به کمپوست و کود گیاهی تبدیل و در اختیار کشاورزان قرار میگیرند. ضایعات ساختمانی هم برای پر کردن درهها و چالههای روستا استفاده شده و مابقی نیز به محل دپوی زباله منتقل میگردد. آنچه که مسلم است ، اجرای درست این طرحها ، علاوه بر درآمدزایی برای روستا ، موجب حفاظت از محیط زیست و طبیعت بکر روستای کتی لته نیز خواهد شد.
اهدای هدایا و بستههای تشویقی
دهیار کتی لته ادامه داد: لازم به ذکر است که برای فراگیر شدن اجرای این طرح و ترویج و فرهنگسازی در روستا و حتی روستاهای همجوار ، ما به روستاییانی که در اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا همکاری کنند و به دیگران نیز آموزش دهند ، هدایا و بستههای تشویقی درنظر گرفتهایم.
دهیار روستای کتیلته این روستا را یکی از مراکز مهم صادرکننده مرکبات به کشورهای همسایه معرفی کرد و اظهار داشت:
ما در این روستا دو واحد سورتینگ مرکبات داریم که در حال ارتقا و توسعه سولههای خود هستند. در گذشته روستای کتیلته در زمینه اشتغال با مشکلات زیادی مواجه بود و جوانان این روستا از شغل و حرفه مناسبی برخوردار نبودند. با پیگیریهای انجام شده و همکاری دولت ، بسیج سازندگی ، کمیته امداد و رایزنیهایی که اخیرا با بنیاد علوی انجام دادهایم ، خوشبختانه زمینههای خوبی برای اشتغال جوانان فراهم شده است. از جمله پرورش گونههای نادر تمشک ، پرورش قارچ ، پرورش "بز آلپاین" و طیور و ماکیان و همچنین دامداری از نوع چندقلوزایی که تکنیک آن به تازگی از کشورهای خارجی به ایران آمده است.
ما در طول یک سال اخیر بیشتر از 150 وام اشتغالزایی به متقاضیان واحدهای کشاورزی و صنعتی ، اعطا کردهایم که تعداد زیادی از جوانان روستا را مشغول به کار کرده است.
مصطفی ولینژاد ضمن اشاره به رونق صنعت زنبورداری در روستای کتیلته ، این حرفه را یکی دیگر از منابع مهم درآمدزایی و اشتغال در روستا دانست و اذعان کرد: خوشبختانه به دلیل شرایط جغرافیایی و پوشش گیاهی منطقه ، عسل تولید شده در روستای کتیلته از کیفیت و مرغوبیت بسیار بالایی برخوردار است و به تمام نقاط کشور ارسال میشود.
او در خاتمه از استاندار و معاون عمرانی استانداری ، مدیر کل دفتر روستایی ، شورای روستا ، فرماندار ، بخشدار ، بنیاد مسکن و بنیاد علوی و همچنین سایر دستگاههای اجرایی شهری و روستایی که در اجرای طرحهای توسعهای روستای کتیلته ، نهایت همکاری را داشتهاند ، تشکر کرد و یادآور شد: طبق بازدیدی که اخیرا بنیاد علوی کشور از روستای ما داشته است ، این روستا را به عنوان روستای پایلوت در سال 1404 معرفی کردند تا ما بتوانیم از تسهیلات اشتغالزایی بیشتری بهرهمند شویم.
خوشبختانه با اقدامات انجام شده ، فرصتهای شغلی زیادی در روستای کتیلته فراهم شده و درصد بیکاری جوانان در روستا به صفر رسیده است.