گفتگوی اختصاصی ایران با مدیرعامل منطقه آزاد مازندران

مدیرعامل منطقه آزاد تجاری و صنعتی مازندران ، این منطقه آزاد را جدیدالتاسیس توصیف کرد.
امین افقی به روزنامه ایران گفت: ساختار حقوقی منطقه آزاد مازندران در سال جاری شکل گرفت و اعضای هیئت مدیره آن نیز با تصویب شورای عالی مناطق آزاد کشور و ابلاغ معاون اول رییسجمهور انتخاب شدند.
در حال حاضر 5 عضو در هیئت مدیره منطقه آزاد مازندران حضور دارند که در اردیبهشت ماه امسال با ابلاغ سرپرست وزارت اقتصاد و تایید ریاست جمهوری انخاب شدند. بنده هم به عنوان رییس هیئت مدیره و مدیرعامل منطقه آزاد تجاری مازندران مشغول به کار شدم.
افقی در ادامه گفت: در کشور ما ، مناطق آزاد با هدف توسعه صادرات ، ایجاد اشتغال و جذب سرمایهگذاری ، کسب درآمدهای ارزی و انتقال فنآوری و تامین تکنولوژیهای پیشرفته از کشورهای خارجی شکل گرفتند.
منطقه آزاد مازندران نیز با توجه به ظرفیتهای بالایی که در حوزه گردشگری دارد ، از مواهب طبیعی و زیرساختهای نرمافزاری و سختافزاری و لجستیکی بسیار خوبی برخوردار است که فضای کسب و کار در مازندران را تقویت میکند. همه اینها در کنار هم میتواند منطقه آزاد مازندران را به یک منطقه پویا و فعال تبدیل کند به شرط آنکه ما بتوانیم ریلگذاریهای توسعه و راهاندازی منطقه آزاد را درست انجام بدهیم.
توسعه صادرات ، رویگرد اصلی مناطق آزاد
او همچنین اظهار کرد: مناطق آزاد باید برمبنای ماموریت و رسالتشان راهاندازی و برنامهریزی شوند. رویکرد اصلی مناطق آزاد توسعه صادرات و جذب سرمایهگذار داخلی و خارجی است. بر همین اساس مناطق آزاد باید در محدوده ابلاغی خودشان ، مجوزها را صادر کنند. ماده 5 قانون چگونگی اداره مناطق آزاد میگوید: اداره محدوده منطقه آزاد با سازمان است و ماده 11 همین قانون نیز تکالیفی برای هیئتمدیره و مدیرعامل مناطق آزاد مشخص کرده است.
مدیرعامل منطقه آزاد مازندران از هدفگذاری در 4 حوزه خبر داد و تصریح کرد: ایجاد ساختار اداری و استقرار سازمان ، منابع انسانی ، دریافت مجوزهای لازم برای فرآیندهای اداری ، مالی و بودجهای از جمله اقداماتی بود که در مرحله نخست و تاسیساتی منطقه آزاد مازندران انجام شد. سپس فرآیند ثبت شرکت انجام شد تا مجوز آن برای فعالین اقتصادی صادر شود. بعد از آن مرحله استقرار گمرک منطقه آزاد انجام شد که در محدودههای مصوب ودر سه بخش صورت پذیرفت. از جمله فنس گمرکی بندر نوشهر که در منطقه غرب مازندران واقع شده تا مزیتها و معافیتهای قانونی برای فعالین اقتصادی این حوزه اعمال شود. این اقدامات در بندر امیرآباد هم انجام شد که از زیرساختهای اقتصادی مناسبی در زمینههای مختلف بندری ، گمرکی و صنایع تبدیلی برخوردار است. منطقه بعدی ، چپکرود-میرود است که در مرکز استان قرار دارد.
ما در ابتدای راه هستیم
امین افقی ، یادآور شد: همه مناطق آزاد ما تعاریف خاصی برای خودشان دارند و آخرین نکتهای که برای راهاندازی مناطق آزاد بسیار مهم است ، طرح تفصیلی و طرح جامع شهری است که در آنها کلیه چشماندازها تعریف میگردد. اگر همه این موارد به درستی انجام شوند ما به اهداف اصلی مناطق آزاد در استان دست خواهیم یافت.
ما در ابتدای راه هستیم و باید با وسواس و دقت زیادی مسیر راهاندازی منطقه آزاد را طی کنیم. با برنامههایی که برای مناطق آزاد مازندران تنظیم شده ، نقش این استان به عنوان یک کانون فعال اقتصادی مشخص است تا بتواند در حلقه اتصال این منطقه به اقتصاد ملی و بینالمللی و حوزه اوراسیا بهتر عمل کند.
بخش خصوصی پویا
او در ادامه تاکید کرد: من افتخار دارم در استانی خدمت میکنم که از ظرفیتهای بالایی در حوزههای مختلف اقتصادی برخوردار است.
مازندران بخش خصوصی پویا دارد که خودش را همراه توسعه اقتصادی استان میداند. تکلیف ما اینست که ظرفیتهای مازندران را همگام با مزیتها و معافیتها رشد بدهیم تا در آینده بتوانیم از یک اقتصاد نوظهور در استان صحبت کنیم و به اهدافی چون رسیدن به توسعه دیپلماسی اقتصادی و افزایش همگرایی با کشورهای هدف منطقه دست یابیم. برای رسیدن به این هدف ما نیازمند همکاری نخبگان ، کارشناسان و متخصصان هستیم که قلبشان برای توسعه استان میتپد. مسئولین ارشد استان هم تا به امروز پابهپای ما حرکت کردند و در بسیاری از کارها به ما یاری رساندند که جا دارد در اینجا از همه آنها تشکر کنم.
منطقه آزاد مازندران ، منطقه سبز، هوشمند و جهانی
مدیرعامل منطقه آزاد مازندران ، اظهار کرد: منطقه آزاد مازندران این قابلیت را دارد که به یک منطقه سبز، هوشمند و جهانی تبدیل شود.
سبز یعنی اینکه از طبیعت زیبای مازندران استفاده شود و دغدغههای زیستمحیطی مردم لحاظ گردد. گردشگری جزو اولویتهای توسعه پایدار منطقه است. اگر درباره منطقه آزاد جهانی صحبت میکنیم به معنای منطقهای است که بتواند در توسعه تعاملات جهانی به ویژه در حوزه تجارت دریای خزر و لجستیک محور ، فعال باشد و اگر درباره منطقه آزاد هوشمند صحبت میکنیم به این معناست که خدماتی که به فعالین اقتصادی ارائه میشود ، باید بر مبنای تکنولوژی روز دنیا باشد.
این هدف از طریق استقرار سامانههای هوشمند و ساختارهای جدید به ویژه استفاده از هوش مصنوعی میسر خواهد شد.
امین افقی در خصوص شعار سال و سرمایهگذاری در مازندران ، اذعان کرد: ما به دنبال این هستیم که فرصتهای سرمایهگذاری را در استان فراهم آوریم. این سرمایهگذاری در حوزههای مختلفی اتفاق خواهد افتاد که حوزه بندری یکی از آنهاست. به ویژه در بندر امیرآباد که برای تبدیل شدن به یک بندر نسل سوم آمادگی کامل دارد.
واحدهای صنعتی بندر امیرآباد میتوانند ، مواد اولیه را وارد کرده ، ارزش افزوده ایجاد کنند و کالاها را پردازش نمایند. سپس آنها را صادر بکنند. اینکار در قالب ساخت واحدهای صنعتی ، انبارها ، سیلوها و مخازن نگهداری فلهای ماهی انجام خواهد شد.
او ادامه داد: فرصت دوم سرمایهگذاری ، حوزه گردشگری است که در بلندمدت جاذبههای زیادی برای سرمایهگذاران ایجاد میکند. از جمله گردشگری سلامت ، گردشگری دریایی و گردشگری ورزشی و تجاری و ...
چون بسیاری از زیرساختهای گردشگری در مازندران وجود دارد و زمینههای لازم فراهم است. بدین ترتیب باید سرمایهگذاری گردشگری در استان را تسهیل کرد.
افقی ، تصریح کرد: حوزه بعدی ، حوزه فناوری و تجارت است.
خوشبختانه این دو حوزه نیز در استان مازندران ، سرشار از قابلیتهای سرمایهگذاری است. یکی از اولویتهای مهم ما بعد از انتخاب طرح جامع ، تدوین فرصتهای سرمایهگذاری در حوزه فناوری و تجارت است.
ایجاد و تقویت پایانههای صادراتی
وی ، توسعه صادرات را یکی از مهمترین اهداف و ماموریتهای مناطق آزاد عنوان نمود و افزود: صادرات ، یکی از اصلیترین ظرفیتهای استان مازندران است. مازندران میتواند در حوزههای مختلفی از قبیل صنایع تبدیلی کشاورزی ، شیلات ، دامپروری و اقتصاد دریامحور ، صادرات داشته باشد. صادرات میتواند با بهرمندی از مناطق آزاد توسعه پیدا کند و این امر از راه ایجاد پایانههای صادراتی محقق میشود. در همین راستا نیز دو تکلیف برای ما مشخص شده. اول حمایت از پایانههای صادراتی موجود در استان و دوم ایجاد پایانههای صادراتی جدید و سوم شرکتهای مدیریت صادات.
افقی ، یادآور شد: دبیر شورای عالی صادرات در مراسم معارفه تاکید کرد که در منطقه آزاد مازندران باید شرکت مدیریت صادرات تاسیس شود تا ارتباط بین تولیدکنندگان و متقاضیان و بازار مصرف به درستی برقرار گردد.
مدیرعامل منطقه آزاد مازندران در خصوص واردات خودرو در منطقه آزاد ، اظهار کرد: در قانون تاسیس منطقه آزاد مازندران ذکر شده که مجوز پلاکگذاری خوروهای منطقه آزاد استان برای فعالان اقتصادی این عرصه ، فقط در داخل محدوده صادر میشود و فضای تردد هم در محدوده مصوب پیشبینی شده است. این موضوع باید در جلسات تخصصی استان مطرح شود تا ببینیم که این قانون چگونه میتواند بر اساس مقتضیات منطقه پیش رفته و یا به اجرا درآید.
امین افقی با اشاره به اینکه هر سه محدوده منطقه آزاد مازندران قابلیت سرمایهگذاری دارد ، افزود: برای سرمایهگذاری ، مدلهای مختلفی وجود دارد که در بعضی از فضاها ، مدلهای مشارکتی پیشنهاد میشود. در برخی اراضی که متعلق به مردم و جوامع محلی است ، بنا به کاربری که در حال حاضر دارند و کاربری که در آینده میتوانند داشته باشند ، همه سرمایهگذاران میتوانند در کاربری که توسط شورای عالی شهرسازی اعلام میشود ، سرمایهگذاری کنند.
با ذکر این مطلب که صدور هرگونه مجوز در محدوده منطقه آزاد به عهده سازمان است.
منطقه آزاد مازندران ، سازمانی شفاف و پاسخگو
او با تاکید بر اینکه منطقه آزاد مازندران ، سازمانی شفاف و پاسخگو خواهد بود ، اظهار کرد: اگر قرار است منطقه آزاد مازندران به رسالت خودش دست پیدا کند جز با حمایت مسئولین استان و همدلی مردم و سرمایهگذاران اتاق نخواهد افتاد.
افقی ، خاطرنشان کرد: بسیاری از مناطق آزاد پس از راهاندازی با استفاده از متخصصان و نخبگان ، برای توسعه محدوده خود مطالعه میکنند. بسیاری از مناطق آزاد کشور ، چه در نسل اول و چه در نسل دوم ، بنا به مقتضیات و نیازهای خود فرآیند توسعه را طی کردهاند. برهمین اساس ما هم ابتدا در محدوده تعیین شده ، ساختارها را ایجاد میکنیم و سپس و در صورت احساس نیاز با بهرهمندی از نظر بزرگان استان و نمایندگان مجلس شورای اسلامی ، پیشنهاد توسعه را مطرح خواهیم کرد تا از طریق دبیرخانه شورای عالی به دولت اعلام و مراحل قانونی آن طی شود.
مدیرعامل منطقه آزاد مازندران ، گفت: از روز اولی که من به مازندران آمدم ، جلسات متعددی با سرمایهگذاران استان برگزار کردیم و اکنون نیز در حال انجام مذاکرات متنوع در حوزههای مختلف سرمایهگذاری در محدوده هستیم. اگر سرمایهگذاری تمایل داشت میتواند در اراضی فعلی و با کاربری تعیین شده ، اقدام به سرمایهگذاری نماید.
حمایت ، تسهیل و توسعه صنایع
امین افقی در خاتمه تصریح کرد: بسیاری از مناطق آزاد موفق دنیا در کنار دریا قرار دارند. موهبتی که منطقه آزاد مازندران نیز از آن برخوردار است. این ظرفیت در کنار سیاستهای ابلاغی در حوزه اقتصاد دریا و توسعه زیرساختهای لجستیکی و نرمافزاری به همراه تکمیل حلقههای مفقوده حمل و نقل چندوجهی و فعالسازی کوریدورهای بینالمللی میتواند منطقه آزاد مازندران را به قطب مهم ترانزیتی در دریای خزر تبدیل کند. با توجه به اینکه امسال به فرموده مقام معظم رهبری ، سال سرمایهگذاری در تولید نامیده شده ، یکی از اولویتهای مهم مدیران باید حمایت ، تسهیلگری و توسعه صنایع به ویژه صنایع تبدیلی با رویکرد صادرات باشد. امیدواریم در آیندهای نزدیک و با همدلی و همراهی همه بزرگان ، مدیران و مسئولان استان ، منطقه آزاد مازندران به یک کانون فعال اقتصادی در شمال کشور تبدیل شود.