زور مردم به نمایشگاه بهاره هم نرسید!

اختصاصی مازنی خبر : در مسیر رسیدن به نمایشگاه بینالمللی قائمشهر با ترافیک سنگینی روبرو شدیم. ماشینها به صف ایستاده بودند تا با دادن ورودی به محوطه نمایشگاه برسند. آنقدر ماشین بود که متحیر میماندی کجا میخواهند پارک بکنند.
بالاخره به محوطه نمایشگاه رسیدیم. خوشبختانه از ازدحام دستفروشها خبری نبود. شاید به خاطر تاریکی شب و سرد بودن هوا نیامده بودند. هر چه بود جمعیت بود و مردمی که لابهلای غرفهها در رفت و آمد بودند. بیشترین شلوغی هم روبروی اغذیهفروشیها بود.
از ساندویج کباب و سوسیس بندری و پیراشکی و الویه آورده بودند تا آش کشک و آش دوغ و سالاد و کتلت خانه مادری. نمایشگاه از دو سالن تشکیل شده بود. یکی پوشاک و کیف و کفش و صنایع دستی و دیگری مواد خوراکی و آجیل و شیرینی و شکلات. غرفهداران به تبلیغ اجناسشان مشغول بودند و آنهایی هم که خوراکی داشتند از مشتریها میخواستند که حتما محصولاتشان را بچشند. کافی بود یک دور کامل در نمایشگاه بگردی و از هر چیزی کمی بخوری. آن وقت تا ظهر فردا احساس سیری میکردی. در دل اینهمه هیاهو اما کارتهای بانکی بسیار کم رد و بدل میشد. انگار جمعیت به قصد شبنشینی آمده بود تا از غرفههای رنگارنگ نمایشگاه بازدیدی بکند.
برای شب دوم ، استقبال بیشتر از حد انتظار بود. اما غرفهداران نگران چیزهای دیگری بودند.
گران بودن اجارهبهای غرفهها
آقای احمدی یکی از همین غرفهداران بود که از استان همدان در نمایشگاه فروش بهاره مازندران شرکت کرده بود. او در غرفه اجارهای خود کیف و کفش میفروخت و از گران بودن اجارهبها گلایه داشت.
آقای احمدی به مازنی خبر گفت: من هم تولیدکننده کیف و کفش هستم و هم واردکننده آن. سالهاست به تولید کیف و کفش مشغولم و در نمایشگاههای زیادی شرکت کردهام. بهترین تجربه نمایشگاهی من در شهر شیراز بوده و امسال برای اولین بار به مازندران آمدهام. اجاره غرفه در اینجا بسیار بالاست و به نسبت امکانات خوبی هم ندارد. بازدید از نمایشگاه بسیار خوب است ولی اکثر مردم تماشاچی هستند و قدرت خرید ندارند. کفشهای داخلی گران است و کفشهای خارجی گرانتر. در شرایط اقتصادی امروز چه کسی میتواند برای خرید یک جفت کفش 2 میلیون تومان پول بدهد؟!
نمایشگاه شلوغ ، خریدار کم
خانم اسماعیلی غرفهدار دیگری بود که پوشاک میفروخت.
او اهل قائمشهر است و برای سومین بار در نمایشگاه فروش بهاره این شهر شرکت کرده.
خانم اسماعیلی به ما گفت: نمایشگاه بسیار شلوغ است اما خریدار بسیار کم. ما مجبوریم جنسهای خودمان را کمتر از قیمت بازار بفروشیم تا دست خالی از نمایشگاه نرویم که با توجه به اجاره بالای غرفه ، سود چندانی برایمان نمیماند. به خاطر همین مجبور شدیم یک غرفه را با همکار دیگرمان شریک شویم تا از عهده پرداخت اجاره آن برآییم.
امید ما به روزهای آخر است که فروش بیشتری داشته باشیم.
آجیلهای سر به فلک کشیده
به بخش خوراکی ها رفتیم. شکلات ، شیرینی ، آجیل و سایر خوراکیهای سنتی و کارخانهای. در این غرفهها جمعیت بیشتری دیده میشد و آنهایی که حضور داشتند ، یک یا دو نایلون کوچک دستشان دیده میشد. اما آجیلفروشیها و غرفههای خشکباراز بقیه خلوتتر بودند. آقای یوسفی یکی از همین آجیلفروشها بود که با چند همکار دیگرش در غرفه بیکار نشسته بود. او میگفت: امسال وضعیت آجیل و خشکبار بسیار خراب است و قیمتها سر به فلک کشیده.
ما به خانوادهها حق میدهیم که نتوانند برای شب عیدشان آجیل بخرند. اما با وجود فروش کم ، نمایشگاه از ما اجاره بالاتری نسبت به سایرغرفهها میخواهد.
در وسط یکی از راهروها بوی کره محلی و زعفران به مشاممان رسید. سیما خانم شیرینی خانگی میفروخت. شیرینیهایی که بسیار باکیفیت بودند اما به خاطر استفاده از مواد اولیه مرغوب ، قیمت تمام شده بالایی داشتند. سیما خانم میگفت: سال گذشته فروش خوبی داشتیم و مردم از شیرینیهای خانگی استقبال بیشتری میکردند. اما امسال خبری نیست.
ما برای تامین مخارج زندگی به مشاغل خانگی روی آوردهایم و انتظار داریم مسوولین از ما حمایت بکنند.
اوضاع اغلب غرفهدارن در نمایشگاه فروش بهاره همینطور بود. مردم در راهروهای نمایشگاه راه میرفتند و دست آخر روبروی اغذیهفروشیهای نمایشگاه میایستادند ، مختصری غذا میخوردند و به خانه برمیگشتند.
عید نوروز یا رنجی مضاعف
نمایشگاههای فروش بهاره همه ساله در کشور و به تبع آن در مازندران برگزار میگردد. در این نمایشگاهها که با هدف کمک به اقشار کمدرآمد و آسیبپذیر جامعه تشکیل میشود ، تولیدکنندگان و توزیعکنندگان اقلام اساسی و مصرفی مردم تلاش میکنند تا با عرضه مستقیم کالا و متعادلسازی قیمتها ، کالاهای خود را با نرخ مصوب و پایینتر از قیمت بازار عرضه نمایند.
اما گاهی نبود نظارت کافی بر کیفیت اجناس نمایشگاهی ، تعیین قیمت دقیق کالاها و مشخص نمودن درصد تخفیف آنها ، نمایشگاههای فصلی را به یک برنامه نمایشی تبدیل کرده که رغبت مردم برای خرید از آنها هر سال کمتر از سال گذشته میشود.
به خصوص برای جامعه کارگری و اکثر قریب به اتفاق مردم که در زیر خط فقر زندگی میکنند و روزهای پایانی سال و استقبال از عید نوروز برای آنها به رنجی مضاعف تبدیل شده.
همزمانی اسفند امسال نیز با ماه مبارک رمضان ، اهمیت عرضه کالاهای اساسی چون برنج ، گوشت ، روغن و غیره را در نمایشگاههای بهاره دوچندان کرده و مردم منتظرند تا مایحتاج روزانه خود را با قیمت کمتر از بازار در نمایشگاهها و فروشگاههایی که فروش فوقالعاده دارند ، تهیه کنند.
حفظ آرامش در بازار
مدیر کل صنعت ، معدن و تجارت مازندران در همین رابطه به مازنی خبر میگوید:
همه ساله و در اواخر اسفند ، ستاد تنظیم بازار مازندران با محوریت اتاق اصناف ، اتحادیهها وسایر دستگاههای خدمات رسان ، تهمیدات لازم برای برگزاری نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا را ایجاد میکند.
این نمایشگاهها از 16 اسفند تا 26 پاسفند به مدت 10 روز یا بیشتر و به صورت تدریجی دایر است که امسال بنا داریم تا عید فطر این فروش فوقالعاده را ادامه دهیم.
او هدف از برگزاری نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا را حفظ آرامش ، کنترل قیمتها و جلوگیری از التهاب در بازار عنوان میکند و میگوید: نمایشگاههای عرضه مستقیم کالای مازندران در چهار سایت که دارای فضای نمایشگاهی هستند از جمله ساری ، قائمشهر، بابل و رامسر و همزمان در ۶ شهر دیگر به صورت نمایشگاه و بازارچههای محلی با همکاری شهرداریها برگزار میشود. امسال هم تلاقی ماه مبارک رمضان با ایام پایانی سال ، فرصت مناسبی برای ارائه خدمات ، ایجاد نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا و فروش فوقالعاده اصناف و بازاریان پدید آورده است.
دراین راستا بسیاری از فروشگاههای زنجیرهای بزرگ و چند منظوره پای کار آمدهاند و به صورت خودجوش تخفیفات ویژهای را برای مشتریان خود درنظر گرفتهاند.
برای تامین کالاهای اساسی مشکلی نداریم
کهنسال ادامه میدهد: در حوزه تامین کالاهای اساسی وسایر کالاها هم برابر رصد جامعی که توسط سازمان صمت انجام شده ، هیچ مشکلی وجود ندارد وهمزمان با تصمیمات دولت ، برخی از فروشگاهها و واحدهای صنفی نسبت به تامین کالاهای کالابرگی الکترونیکی برای اقشارکم درآمد جامعه در دهکهای مختلف اقدام نمودهاند.
آنچه مسلم است نمایشگاه ، ابزاری برای جلوگیری از افزایش غیرمنطقی قیمتهاست و واحدهای صنفی میتوانند با کسرحاشیه سود خود نسبت به کاهش قیمت کالاها اقدام نمایند و آنها را با قیمت مناسبتری به مشتریان بفروشند.
مدیر کل صمت مازندران از استقرار تیمهای نظارتی فعال در 22 شهرستان مازندران خبر میدهد و میگوید:
در سالهای گذشته ، گزارشات نظارتی ، تخلفاتی ازعدم رعایت ضوابط نمایشگاهی چون افزایش قیمتها ، عدم درج قیمت و کیفیت نامناسب را داشتند که در برخی موارد منجر به پرونده تخلف و یا حتی تعطیلی غرفهها شد.
امسال نیز طرحهای ویژه نظارتی و گشتهای مشترکی درنظر گرفته شده که اداره کل صمت با همکاری بازرسین اتاق اصناف ، بسیج اصناف وجهاد کشاورزی انجام میدهد.
با اینهمه مردم میتوانند شکایات خود را به شماره 124 اطلاع دهند.
برای کنترل بازار همه باید کمک کنند
او همچنین تاکید میکند: مازندران ۶۰۰ اتحادیه و 22 اتاق اصناف دارد که اگر همه آنها نیروهای خود را به کار گیرند ما دیگر نه در تامین کالاها و توزیع آنها مشکلی خواهیم داشت و نه در نظارت ، کنترل و تنظیم بازار. ساده ترین موضوع ، نصب برچسب قیمت بر روی کالاهاست که متاسفانه برخی از واحدهای صنفی به بهانه نبود ثبات در قیمتها از آن سرپیچی میکنند. درحالیکه کالاها باید حتما با فاکتورخریداری و با سود متعارف مشخص و برچسب بخورند. همچنین باید در معرض دید مستقیم مشتریان قرار بگیرند تا مصرفکننده بتواند به راحتی حق انتخاب داشته باشد.
ما از همه دستگاههای متولی و واحدهای صنفی انتظارداریم به ما کمک کنند تا رضایت مردم عزیز و اقشار کمدرآمد و آسیبپذیر جامعه را هر چه بیشتر فراهم آوریم. سازمان صنعت ، معدن و تجارت به تنهایی قادر به کنترل بازار در همه شهرها نیست. لذا همکاری دستگاههای متولی و مردم در این زمینه الزامی است.
با اینهمه به نظر میرسد زور نمایشگاههای بهاره امسال به تورم نمیرسد! خانوادههایی که چشمشان پشت ویترین مغازهها و فروشگاههای بزرگ شهری سفید شده و دستشان از جیبهای خالیشان بیرون نیامده ، از نمایشگاههای بهاره هم ناامید برمیگردند. انگار قرار نیست هیچ معجزهای ، بساط عید نوروز را به خانههای کوچکشان بیاورد.
قائمشهر – مهتاب مظفری سوادکوهی