ظرفیت بالای مازندران در جذب سرمایهگذاری

مدیر کل هماهنگی امور سرمایه گذاری و اشتغال استانداری مازندران در گفتگو با روزنامه ایران گفت: مازندران باید در جایگاه واقعی خود و با همه توانمندیهای موجود دیده شود. این استان علیرغم برخورداری از نعمات خدادادی فراوان و نیروی انسانی با بهره هوشی بالا و رتبههای دوم کنکور در کشور در بخش زیرساختهای تاسیساتی و اشتغالزایی با مشکلات عدیدهای مواجه است.
سید رحیم بخشی با اشاره به شعار امسال مبنی بر سال سرمایهگذاری و تولید از تشکیل کارگروه و کمیتههای مختلف در استانداری خبر داد و افزود: از میان این کارگروهها ، چندین کارگروه در حوزه اشتغال و سرمایهگذاری فعالیت دارند. از جمله شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی برای اصلاح قوانین و دستورالعملها و آیینها که به ریاست استاندار برگزار میشود. در طول یکسال گذشته 12 جلسه با 81 مصوبه برگزار شد که رتبه نخست کشور را به دست آورد.
کارگروه بعدی کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید و کارگروه زیربنایی است که آنها هم با مدیریت استاندار و در جهت رفع موانع تولید و صدور مجوزها فعالیت دارند.
وی با اشاره به اینکه مازندران از ظرفیتهای بالایی در زمینه جذب سرمایهگذار برخوردار است ، اظهار داشت: استاندار مازندران بیشترین وقت خود را در حوزه اشتغال و سرمایهگذاری صرف میکند و به تناوب از پروژهها سرکشی مینماید. اعتقاد ایشان استفاده از ظرفیتهای دانشگاهی و علمی و تشکلهای اقتصادی و مردمنهاد است. مثل اتاق بازرگانی اتاق تعاون ، اداره صنعت و معدن و سایر نهادهای مرتبط ، به خصوص رسانهها که میتوانند در این زمینه بسیار کمک کننده باشند. ما باید از کلی گویی پرهیز کنیم و به متن بپردازیم.
پروندههای زیادی وجود داشت که در همین مدت کوتاه حل شد.
سند زمین هزار هکتاری شهرک صنعتی شهید سلیمانی در همین دولت حل شد. بسیاری از پروندههای شیلاتی و مزارع پرورش ماهیان خاویاری در دولت چهاردهم حل شد. اگر کار مستند باشد و با نگاه علمی توام باشد حتما به نتیجه خواهد رسید.
اهلیت مالی و اجرایی ، اصل مهم سرمایهگذاری
اهلیت سرمایهگذاران باید مشخص و تایید شود. سرمایهگذارانی که تولید آنها در ارزش افزوده استان تاثیر دارد و نگاه صادراتی دارند در اولویت استانداری مازندران هستند. ما کلمهای به نام نه نداریم و شعار ما میتوانیم در بسیاری از پروژههای بر زمین مانده انعکاس پیدا کرده.
سید رحیم بخشی با تاکید بر اینکه تمام کشورهای بزرگ برای جذب سرمایهگذار رقابت میکنند ، افزود: دبیر خانه مرکز خدمات سرمایهگذاری خارجی در اداره کل اقتصاد و دارایی مسقر است که به ریاست استاندار مازندران مدیریت میشود.در سال گذشته 14 مجوز سرمایهگذاری خارجی به ارزش 175 میلیون دلار صادر شد که عمدتا در نیمه دوم سال انجام شد. برای جذب سرمایهگذاری خارجی اول باید واحدهای تولیدکننده راکد و یا نیمه راکد ، فعال شود. در سال گذشته نهضتی راهاندازی شد که به موجب آن حدود 1880 میلیارد تومان در قالب 81 طرح راکد ، فعال گردید. در دهه فجر پارسال هم 132 واحد اقتصادی را با سرمایهگذاری 4 هزار و 300 میلیارد تومان راهاندازی کردیم. با سرمایهگذاران بزرگ و متوسط در سطوح ملی هم رایزنیهایی انجام شد تا برای سرمایهگذاری وارد مازندران شوند.
مدیر کل هماهنگی امور سرمایهگذاری استانداری ، کمبود زمین در شهرکهای صنعتی را یکی از مهمترین مشکلات سرمایهگذاری عنوان کرد و افزود: حل و فصل زمین هزار هکتاری شهرک صنعتی شهید سلیمانی یکی از مهمترین اقدامات استاندری در همین راستا بوده است.
بخشی از عملیاتی شدن تبصره 18 در استانداری خبر داد و تصریح کرد: خوشبختانه با تلاشهای شبانهروزی استاندار 697 طرح با تسهیلات 1540 میلیارد تومان به بانکها معرفی شدند.
وی ادامه داد: در حال حاضر 1967 طرح نیمه تمام در استان داریم که اگر راهاندازی شوند بیشتر از 51 هزار نفر اشتغالزایی خواهند کرد.
این طرحها نیازمند 103 هزار و 684 میلیارد تومان ، سرمایه گذاری است که در حال رایزنی با بانکها و دستگاههای اجرایی مرتبط است. خوشبختانه در مازندران روند تسهیل در صدور مجوز و استعلامها و شجاعت در تصمیمگیریها بسیار خوب است و سرمایهگذاران در تمام جلسات حضور دارند.
مدیر کل اشتغالزایی استانداری مازندران ، کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید را یکی از مهمترین کارگروههای خدمت به سرمایهگذار توصیف نمود و افزود: در این کارگروه سه کمیته تخصصی جهاد کشاورزی ، گردشگری و صنایع وجود دارد که در شهرستانها به مدیریت فرمانداران تشکیل میشود. مصوبات این کمیتهها هم در کارگروه تسهیل به ریاست استانداری مورد تایید قرار میگیرد و در نهایت به کارگروه ملی اعلام میشود. در نیمه دوم سال گذشته 18جلسه کارگروه تسهیل برگزار شد که خروجی آن 621 مصوبه بود.
آنچه که مسلم است تصمیمات این کارگروه برای همه دستگاههای اجرایی و بانکها لازمالاجراست. به همین منظور سامانهای وجود دارد که سرمایهگذاران میتوانند در آن ثبت تقاضا نمایند.
تحقق 109 درصد از سهمیه اشتغال در مازندران
سید رحیم بخشی با تاکید بر اینکه تمام کارگروههای سرمایهگذاری برای رونق تولید و ایجاد اشتغال فعالیت میکنند ، اظهار داشت:
در سال گذشته 44 هزار و 405 تعهد شغلی برای مازندران تعریف شد که در رتبه پنجم کشور قرار داشت که خوشبختانه با پیگیریهای انجام شده از سوی استانداری ، 109 درصد از این تعهد محقق شد و حدود 48 هزار فرصت شغلی در سامانه ثبت شد که به واسطه کد ملی راستی آزمایی شده و در سطح ملی مورد بررسی قرار میگیرد. لازم به ذکر است که 50 درصد از فرصتهای شغلی ایجاد شده متعلق به تحصیلکردگان و جامعه دانشگاهی مازندران است که میتوانند از یارانه 300 میلیون تومانی دولت با کارمزد 4 درصد بهرهمند شوند.
صادرات پیشنیاز سرمایهگذاری
وی با تاکید بر اینکه نگاه استاندار مازندران مثل نگاه رییس جمهور کاملا علمی و تخصصی و برنامه محور است ، افزود: ما باید به نظر کارشناسان و تجارب بینالمللی احترام بگذاریم و از دانش روز دنیا با استانداردهای بینالمللی استفاده کنیم. در مبحث سرمایهگذاری احراز اهلیت اجرایی و مالی بسیار مهم است. قرار نیست همه سرمایهگذار باشند. خیلی از فعالین بخش خصوصی سرمایه دارند اما خودشان نمیتوانند سرمایهگذاری کنند. در اینجا تاسیس شرکتهای سرمایهگذاری برای تامین منابع مالی مردم و بانکها بسیار ضروری است. هر تولیدکنندهای نمیتواند صادر کنند هم باشد. آنچه که مسلم است ، صادرات پیشنیاز سرمایهگذاری است. صادرات یعنی اول سفارش بعد تولید. تولیدکننده اول باید سفارش بگیرد بعد مطابق سلیقه مشتری محصول خود را تولید کند. ما باید محصولاتی تولید کنیم که در زنجیره گردش اقتصادی ارزشمند باشد و در صادرات منطقه تاثیرگذار.
ارتباط با کشورهای همسایه و استفاده از ظرفیت آنها میتواند در زمینه صادرات بسیار رهگشا باشد. ما 15 کشور همسایه داریم و استان مازندران از بالاترین آمار مسافر و گردشگر برخوردار است که بازار خوبی فراهم میآورد. علاوه بر آن استان ما یک استان مرزی است که از بنادر بزرگی برخوردار است. راه دریایی سهلترین ، امنترین و ارزانترین راه برای تبادل کالاست. در بندری که حداقل 10 میلیون تن ذخیره بارگیری دارد اولویت باید حمل محصولات بومی باشد.
مازندرن انبار تولیدات غذایی منطقه
بخشی یادآور شد: مازندران 17 محصول کشاورزی دارد که از استراتژی برتر برخوردار است. استان ما در تامین مواد غذایی و پروتئینی و محصولات باغی انبار تولیدات غذایی منطقه است و میتواند به دورترین نقاط کشور و کشورهای همسایه صادرات داشته باشد.
ما باید بتوانیم با پایانههای خوبی که در مازندران داریم ، میزان تولید و صادرات را نسبت به سالهای گذشته بالا ببریم. به طور مثال ما در سالهای گذشته در فروش محصولات باغی مشکل داشتیم که خوشبختانه با پیگیری استاندار مازندران و وزیر محترم جهاد کشاورزی از واردات فصلی جلوگیری به عمل آمد و مشکل صادرات مرکبات مازندران حل شد. ما میتوانیم اقتصاد کشاورزی داشته باشیم و از کشتزدایی پیشگیری کنیم. به همین منظور امسال حمایت از کشاورزان در کشت شالی و گشت گندم به همراه آموزش کشاورزان به جد در حال پیگیری و انجام است.