خط اتصال برای حفظ تاریخ ایران؛ از خزر تا خلیج فارس

شهرداری تنکابن در جریان عملیات اصلاح هندسی معابر، یک بلوار و میدان این شهر را به نامهای «خلیج فارس» و «جزایر سهگانه» در راستای حمایت از تمامیت ارضی کشور، اهمیت بخشی به جزایر ایرانی و همچنین حفظ نمادهای شاخص هویت ملی نامگذاری کرد.
شهرداری تنکابن در ماههای اخیر با انجام عملیات اصلاح هندسی یک میدان و احداث بلوار در مجاورت آن، برای حمایت از تمامیت ارضی ایران و تأکید بر حقانیت مالکیت کشور بر جزایر سهگانه ایرانی شامل تنب بزرگ، تنب کوچک و بوموسی میدانی را به نام "جزایر سهگانه" و یک بلوار را به نام "خلیج فارس" نامگذاری کرده است.
در همین ارتباط شهردار تنکابن درباره نامگذاری یک بلوار و میدان به نام خلیج فارس و جزایر سهگانه به ایرنا گفت: این نامها نماد هویت ملی هستند و به تمام ایران تعلق دارند. به همین دلیل به شورای شهر پیشنهاد شد که بلوار یککیلومتری در محله رمضانخیل و میدانگاهی کوچک که برای کاهش باری ترافیک احداث شده، به ترتیب به نامهای "خلیج فارس" و "جزایر سهگانه" نامیده شوند که این پیشنهاد مورد موافقت شورا قرار گرفت و انجام شد. ضمن اینکه برنامهریزی برای نامگذاری بلواری دیگر به نام «خزر» یا «کاسپین» نیز در دستور کار قرار دارد.
محمدابراهیم لاریجانی افزود: البته برخی معتقدند این نامها برای شهری در مازندران نامأنوس است، این درحالی است که خلیج فارس یک نماد ملی است و به همه ایرانیان، در هر نقطه از این سرزمین، تعلق دارد. همانطور که دریای کاسپین، دریاچه ارومیه و کویر لوت و دماوند متعلق به همه ایران است. به همین دلیل، تصمیم گرفتیم ضلع غربی رودخانه چشمهکیله، از پل جانبازان تا پل کمربندی، را «بلوار خلیج فارس» نامگذاری کنیم.
وی با بیان اینکه برخی علاقهمند به نامگذاریهایی در سطح منطقهای، نظیر دریای خزر یا کاسپین هستند، توضیح داد: در ضلع شرقی رودخانه، که به خیابان سنگدانه معروف است و عملیات عقبنشینی در دستور کار قرار دارد، بلوار زیبایی در حال طراحی است که به سمت بیمارستان ۲۲۰ تختخوابی تنکابن میرود. این مکان فرصت مناسبی برای نامگذاری به نام «خزر» یا «کاسپین» است. چه بهتر که ۲ سوی رودخانه چشمهکیله، یادآور دو دریای مهم میهن باشند.
شهردار تنکابن با اشاره به نامگذاری مکانهای دیگر گفت: مثلاً میدانگاهی نزدیک به زورخانه، به دلیل ارتباط با ورزشهای پهلوانی، «میدان پهلوانان» نام گرفت. ورزش زورخانهای یک میراث باستانی، شیعی و مورد تایید رهبر معظم است و این نامگذاری نیز به همین منظور انجام شد.
لاریجانی تأکید کرد: در شهرداری تنکابن تلاش میکنیم از نامهای ملی، محلی و مازندرانی در نامگذاری معابر استفاده کنیم، همانطور که «گذر مشاهیر» شامل چهرههای سرشناس ملی و استانی و محلی است. ضمن اینکه اگر ادعا داریم تنکابن به پشتوانه قدمتاش از جایگاه تاریخی و اهمیت ویژهای منطقهای برخوردار است، باید بتوانیم این نمادهای ملی را نیز درک و بپذیریم.
شهرستان تنکابن در غرب استان مازندران قرار دارد.
با این حال باید گفت که در روزگاری که نامها دیگر فقط واژه نیستند بلکه حامل هویت، تاریخ و منافع ملیاند، خلیجفارس بیش از هر زمان دیگری نیازمند صیانت آگاهانه است. استادان تاریخ بر این باورند که دفاع از نام خلیجفارس بدون احیای کارکرد اقتصادی و ژئوپلیتیکی آن راه به جایی نمیبرد.
دهم اردیبهشت در تقویم ایران به نام «روز ملی خلیجفارس» ثبت شده است؛ روزی که نه تنها یادآور پایان حضور استعمارگران در سواحل جنوبی ایران است بلکه نماد پیوند ناگسستنی ملت ایران با یکی از مهمترین آبراهههای جهان به شمار میآید.
خلیج فارس تنها یک نام جغرافیایی نیست؛ بلکه بخشی از هویت تاریخی، فرهنگی و اقتصادی ایران است که در طول قرون با نقشآفرینی دریانوردان، بازرگانان و مردمان جنوب کشور جایگاهی ویژه در تمدن ایرانی یافته است. این روز فرصتی است برای تأمل دوباره بر اهمیت این منطقه راهبردی و تلاش برای پاسداری از نام و کارکرد تاریخی آن در برابر تحریفها و تهدیدهای سیاسی و رسانهای.
نام ها نشانه هایی اند برای شناخت هویت، افراد، اشیاء، مکان های جغرافیایی، سلسله های پادشاهی، سیاره ها و چیزهای دیگر که چندان تفاوتی در کارکردشان نمی کند. گاهی شهرت و آوازه یک نام حس غرور، عزت، شرف و آبرو را در انسان تقویت می کند و گاه مایه ننگ و سرافکندگی می شود که ما را با گذشته، حال و آینده خود پیوند می دهد.
مانند تخت جمشید که نشانه تمدن هخامنشی است که از گذر زمان برجای مانده و امروز با نگاهی به آن حس عظمت، بزرگی و غرور می کنیم که بخشی از ساکنان این دیار در گذر زمان هستیم و نیاکان مان چنین عظمتی را شکل داده اند.
اسامی تاریخی بارها و بارها در کتاب های تاریخی تکرار شده اند، از بین این نام ها برخی تنها برای تاریخ نگاران آشنایند و برخی برای جهانیان، اما داشته هایی اند که ما را با گذشته و هویت خود پیوند می زنند.
با نام بردن از بندرعباس سلسله صفوی و اقدام های شاه عباس صفوی در بیرون راندن استعماگران پرتقالی از خلیج فارس در ذهن ها تداعی می شود، یا نام نادرشاه افشار یادآور تلاش ها برای تاسیس ناوگان دریایی است.
خلیج فارسی که روزی وسعتش به گونه ای بوده که دجله، فرات و کارون مستقیم وارد آن می شدند خود مامن و یاد آور تمدن های کهنی شکل گرفته در پیرامون خود است.